torstai 1. toukokuuta 2014

En tee samaa virhettä toiste.

Virheiden tekeminen on tärkeää. Itsekin olen päättänyt että yritän oppia virheistä ja etten toistaisi virheitäni. Aika hyvin se toimii. Teen koko ajan ihan ihan uusia virheitä. Virheiden tekemistä helpottaa tietysti millaisessa ympäristössä teet niitä. Työympäristöistä toiset ovat sallivampia virheitä kohtaan kuin toiset. Virheiden vaikutus toki riippuu siitä oletko sydänkirurgi, kirjanpitäjä vai kehittäjä. Sanomani väärin ymmärtäminen on todennäköisesti pienempi virhe kuin sydänkirurgin tekemä virheellinen viilto leikkaussalissa. Silti kannustan virheiden tekemisen sallimiseen. Miksi näin?

Meihin on kouluaikana syvään istutettu virheiden tekemisen pelko. Vastaus oli joko oikein tai väärin. Ja väärin on virhe. Ei hyvä. Siitä juontaa vitsi virkamiehistä; Kun ei tee mitään, ei tee virkavirhettä. Mutta kun ei tee virheitä, ei todellakaan tee mitään tai eikä opi mitään uutta.

Seuraavan kerran kun huomaat jonkun tekevän virheen, niin kysy mitä siitä opittiin. Juhlikaa virhettä, vaikka sitten Supercellin malliin shampanjalla.

Ei kommentteja :