Image provided by the Nobel Foundation. |
opetus on olennaisesti vähentänyt sekä tyttöjen että poikien kiinnostusta käsityöhön. Uutisen mukaan ainakin vientiteollisuus on huolestunut tästä. Ja varmasti on syytäkin jos kahdessa vuodessa teknisen työn valinnat vähenivät 59 prosenttia! Teollisuus on toki huolissaan kädentaidoista eli ihan niistä fyysisistä taidoista miten ei enää osata fyysisesti rakentaa vaikkapa metsäkoneita tai laivoja.
Oma ajatus lähtee kumminkin luovuuden vinkkelistä. Maailmassa on muutamia hyviä, sanotaanko kapitalistisia mittareita luovuudesta. Yksi niistä on Nobelin palkinto. Nobelin palkinnon saaja saa maineen lisäksi rahaa kouraan. Fysikan palkinnon saaja saa esim. 10 miljoonaa kruunua. Saadakseen 10 miljoonaa täytyy olla tehnyt jotain merkittävää - ja luovaa.
Mitä hiton tekemistä tällä on sitten sen kanssa että suomalaiset lapset eivät enää valitse teknistä työtä? Kasa Michiganin yliopiston tutkijoita tutki Nobel-palkinnon saajia. Itse asiassa he tutkivat myös brittien arvostetuimman tiedeyhteisön eli The Royal Societyn ja muiden vastaavien tiedeyhteisöjen jäseniä. Heidän tuloksensa olivat mielenkiintoisia. Nobelistin harrastivat käsitöitä ja taiteita 2,85 kertaa muita tietelijöitä ja 2,69 kertaa tavallisia kansalaisia todennäköisemmin.
Käsitöillä ja taiteella voi olla siis suuri merkitys. Meidän ei tule olla huolissaan pelkästään siitä ettei meillä tulevaisuudessa ole metsäkoneiden tai laivojen rakentajia vaan meiltä voi puuttua myös ne nerokkaat suunnittelijat, tiedemiehet ja keksijät.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti